Therapie, EMDR, coaching?

Een integratieve begeleidingswijze, zoals ik die in de praktijk hanteer, combineert verschillende therapieën en begeleidingsmethoden om aan jouw unieke hulpvraag te voldoen. Ik gebruik elementen uit verschillende therapeutische stromingen. Het doel is om het geheel te begrijpen, zoals je emoties, gedachten, lichaam en zingeving. Door verschillende methoden te combineren, kan ik als therapeut flexibel inspelen op wat jij nodig hebt en een behandeling op maat maken die het beste bij jouw situatie past. Door verschillende technieken te combineren, biedt een integratieve aanpak meer mogelijkheden voor interventie en bevordert het een diepere heling en begrip.

 

Hieronder een aantal begrippen verder uitlegt. Bel of mail gerust als er vragen zijn.

 

PSYCHOSOCIALE THERAPIE
Als je worstelt met psychische of sociale uitdagingen, begeleid ik je bij het verkennen en begrijpen van je emoties, het verhelderen van je gedachten, en het verbeteren van je (interpersoonlijke) vaardigheden. De begeleiding richt zich op het verbeteren van communicatieve vaardigheden, het versterken van zelfbeeld en het effectief omgaan met emoties. Verschillende technieken worden toegepast om je doel te bereiken.

 

EMDR
Uit onderzoek is gebleken dat EMDR (Eye Movement Desensitization and Reprocessing) effectief kan zijn bij de behandeling van specifieke angsten. Vaak ontstaat een angst als gevolg van een ingrijpende gebeurtenis. Denk bijvoorbeeld aan angst voor autorijden na een ernstig ongeluk. EMDR helpt traumatische herinneringen te verwerken en de emotionele lading die ermee gepaard gaat te verminderen. Het omvat het gebruik van oogbewegingen, of andere bilaterale stimulatie, terwijl de persoon zich concentreert op de traumatische herinnering.

 

COACHING
In vergelijking met therapie zal de focus op het heden en de toekomst liggen. Coaching kan passend zijn als er genoeg draagkracht, ‘ik-sterkte’, is. Draagkracht verwijst naar de mate waarin je in staat bent om met stress, uitdagingen en moeilijkheden om te gaan zonder emotioneel overweldigd te raken. Het idee achter 'ik-sterkte' is dat je kunt leren om je eigen krachten en vaardigheden te herkennen en te benutten om uitdagende situaties het hoofd te bieden.

 

HYPNOTHERAPIE
Moderne hypnotherapie is een effectieve, kortdurende, vorm van therapie met langdurige positieve resultaten. Het staat ook bekend als complementaire of aanvullende geneeskunde. Het kan een waardevolle aanvulling zijn op de reguliere geneeswijze. Moderne hypnotherapie maakt gebruik van psycho-analytische en gedragsmatige methoden, maar ook van gesprekstherapie. Medische hypnose is een onderdeel van moderne hypnotherapie en omvat elke interventie in trance die bijdraagt tot vermindering van pijn of stress. Moderne hypnotherapie heeft als richtlijn dat bij pijnklachten de cliënt altijd eerst contact opneemt met de huisarts.

 

Hypnotherapie is een vorm van therapie die gebruik maakt van trance. Trance is een vorm van diepe ontspanning, een soort gevoel van in een ‘flow’ zijn. Je kunt het gevoel van in trance zijn vergelijken met ‘opgaan’ in een boek of een muziekstuk, of met dagdromen. Prikkels van buitenaf zijn op dat moment even minder belangrijk, je ‘zakt’ meer in jezelf. Met behulp van hypnotherapie kun je meer in contact komen met je onbewuste, zodat je tot positieve veranderingen kunt komen. Metaforisch gezien is het bewustzijn het topje van de ijsberg en de hele berg van kennis, die onder de wateroppervlakte ligt, het onbewuste. Het onbewuste is te zien als een verzameling van alles wat je aan ervaringen hebt opgedaan. Lichaam en geest zijn niet gescheiden, er is een voortdurende wisselwerking met elkaar. Ons onbewuste beïnvloedt ons gedrag, ons denken en onze gevoelens sterk.